„INDUSTRIAL MARKET SENTIMENT SURVEY 2019-2022”

Az ipari & logisztikai ingatlanpiac további élénkülése várható Magyarországon.

A logisztikai szektorban várható ingatlanpiaci fejlődés hátterében az Európát átszelő „Kék Banán” övezetek átalakulása és új szállítmányozási útvonalak megjelenése áll.”mondta Halász-Csatári Gábor, a Cushman & Wakefield ipari és logisztikai üzletág vezetője.

A hazánkra jellemző fővárosi centralizáltság miatt, a modern ipari-, és logisztikai ingatlankínálat jelentős része Budapest vonzáskörzetében, az M1, M5 és M3 autópályák által határolt háromszögben található. A budapesti keresletet továbbra is a „Big box” logisztikai igények hajtják. A válaszadók egyenlő arányban számítanak új bérlők piacra lépésére és a meglévő bérlők bővülésére.

A vidéki ipari és logisztikai „hot spot-ok” kialakulása nagyrészben az autóipari gyártókhoz kötődik. A magyar autógyártás a gazdaság húzóágazata, és a növekvő kutatás-fejlesztési tevékenységüknek köszönhetően az adott helyszíneken ma már a globális értékláncban is versenyképes kompetencia található.

A kutatásban résztvevők döntő többsége

a vidéki ipari ingatlanpiac további bővülésére számít, főként új bérlők piacra lépésével.

A keresletet elsősorban a gyártás hajtja, az elektromos autógyártás hazai bővülésével pedig az akkumulátor gyártók és további autóipari beszállítók részéről számítunk növekvő bérleti keresletre.

A válaszadók szerint, az e-kereskedelmet kiszolgáló HUB jellegű logisztikai ingatlanok iránti kereslet Budapest fókuszú marad. A városi logisztika bővülése is ebből a szegmensből várható. A regionális vidéki piacokon az e-kereskedelmet kiszolgáló depóhálózat megjelenésére és további bővülésére számítanunk.

A kedvező piaci kilátások és rekord magas bérbeadottság mellett

továbbra is a „Build-To-Suit”, azaz egyedi bérlői igények alapján történő fejlesztések a legvonzóbb konstrukciók,

ám spekulatív jellegű átadások is várhatóak a fejlesztőktől a következő években. A legnagyobb fejlesztői kockázatot továbbra is a rendelkezésre álló szakképzett munkaerő hiánya és a magas építési költségek jelentik.

A Cushman & Wakefield Industrial Market Sentiment Survey 2019-2022 kutatás beszámolókat tartalmaz a Logicor, az InfoGroup és a CTP Hungary hazai fejlesztési terveiről, továbbá az e-kereskedelem, a „last-mile delivery” (végső kilométer szállítás) és a városi logisztika hazai fejlődéséről. A Cushman & Wakefield Ipari & logisztikai ingatlan trendek kutatás 2019. őszén készült 40 ingatlan fejlesztő és befektető részvételével.

Vállalatod, vállalkozásod, ügynökséged van, vagy az otthonodban egyedi bútorra vágysz? Keress minket ITT!
( LIWING home & office  )