IRODAI TRENDEK 2019

A teljesség igénye nélkül most megosztunk néhány olyan irodai trendet, amit a munkáinkban nap mint nap tapasztalunk és amikkel egészen biztosan találkozhatunk 2019-ben is.

A megrendelők az üzleti sikerben soha olyan nagy szerepet nem tulajdonítottak az irodáknak, az egyedi bútoroknak, a munkakörnyezetnek, mint manapság. Így az irodai tervezés és a kivitelezés is jelentős változásokon megy keresztül.

Egy mai munkahely szinte összehasonlíthatatlan a tíz évvel ezelőtti munkahelyekhez képest. A vállalatoknál az egyik kritikus eszköz

a munkahelyi élettér kialakítása,

amely segíthet a legtehetségesebb, legjobb, legerősebb munkaerő megszerzésében és megtartásában, és így a vállalatok egyre többet fektetnek olyan munkahelyek létrehozásába, ahol a munkatársak szeretik a munkát, otthon érzik magukat benne.

Foto: LIWING home & office

Az elmúlt évben a nem hagyományos munkaterületek, a

közösségi terek, egyedi bútorok

kialakítása, az úgynevezett „third spaces, harmadik helyek” volt az egyik nagy trend.  A 2019-es irány is ezekre a trendekre támaszkodik, tehát a munkavállalók és persze az ügyfelek boldogságának a támogatására. Olyan munkahelyet terveznek és teremtenek, ahol produktívan lehet dolgozni.

Foto: LIWING home & office

Az irodai tervezők kihívása, hogy hogyan kell ezeket a célokat fizikai esztétikába fordítani, a dolgozók hogyan tudnak kapcsolódni ezekhez a közösségi terekhez, a terekben pedig egymáshoz.

A dizájn célja tehát az együttműködés, a kreativitás, a rugalmasság és az innovatív ötletek maximalizálása.

A technológia lehetővé tette a munkatársak számára, hogy a plug-and play eszközeikkel a vállalaton belül bárhol dolgozhassanak. Ezért megjelentek a beülők, hinták, gondolkodó folyosók, telefonfülkék, vagy akár a hangulatos lobbi helyiségek és a nyitott terek mobil kanapékkal.

Kihagyhatatlan elemek az irodai konyhák, étkezők, espresso bárok is. Ezért ezek a terek az egyedi bútorkészítésben is nagy tapasztalatot, kapacitást és új képességeket igényelnek.

Foto: LIWING home & office

Az irodai tervezők most már sokkal több időt töltenek az egyedi bútorok és a részletek meghatározásával, gyakoribb a munkatársakkal való együttműködés, hogy meghatározzák az igényeiket, ezáltal őket is bevonva a létrehozás és a fejlesztés folyamatába.

Minden munkahely sokkal holisztikusabbá válik.

Ez azt jelenti, hogy most már a munkahelyen szokatlannak tekintett egyedi bútorok, belsőépítészeti elemek, tárgyak, események, életterek jelennek meg, például jóga stúdió, masszázs és relaxációs szoba, játékterületek és zenét játszó helyek, amelyek pozitívan befolyásolhatják az általános munkahelyi élményt.

Foto: LIWING home & office

Ebben a túlságosan sok zajjal terhelt környezetben egyre nő az igény a zajszint csökkentésére, a zavaró tényezők kiszűrésére, a

csendes helyek

iránt, ahol egyedül lehet koncentrálni a feladatra, vagy akár tarthatnak négyszemközti beszélgetéseket a kollégák.

Foto: LIWING home & office

De egyre nagyobb divat a kényelmes phone box-ok, telefonfülkék megjelenése is.

Foto: LIWING home & office

Így tehát irodai trendként látjuk a terekben az akusztikus, kárpitozott panelek, hangelnyelő egyedi bútorok térnyerését is.

Megjelentek az erős, merész színek, az absztrakt és a geometriai mintázatok, amelyekkel

feltűnő és egyedi munkahelyek jönnek létre.

Nem ritkák a szokatlan anyagkombinációk, a fém, a fa, a kő és a textíliák, találkozása, ezekből vélhetően 2019-ben még többet fogunk látni.

Foto: LIWING home & office

Itt fontos azért azt tudni, hogy a tervezőasztal sok mindent elbír, de ezeknek a kombinációi rengeteg gyakorlati feladatot hoznak, ami a kivitelezésnél fokozott odafigyelést és nagy tapasztalatot igényel.

Foto: LIWING home & office

Az ilyen anyagkombinációk gyakrabban fordulnak elő a régi, akár loft típusú ipari, vagy a belvárosi régi lakóépületek átalakításánál, ahol az acél és tégla szerkezetek kiemelése még mindig népszerű, és ahol az új belsők találkoznak a régi elemekkel. Itt azonban érdemes odafigyelni a régi épületek és az új egyedi bútorok, a mai dizájn egyensúlyára.

A vállalatok egyre aktívabb

szerepet játszanak a környezeti fenntarthatóságban,

és ez a tendencia is hatással van az irodákra. Az irodai formatervezési trend a természeti környezet folytatását, egyre több cserjét, növényt, valamint a divatos zöld moha és élő falakat hozza az irodákba. Az irodaházaktól a lakóépületekig, a szállodáktól a bevásárlóközpontig jelennek meg az élő zöld falak, szigetek.

Foto: LIWING home & office

Ne felejtsük még el a klasszikus elemet, a recepciót. Néhányan azt mondják, hogy szerepük jelentősen csökken, a benne dolgozók szerepét hamarosan robotok veszik át.

Foto: LIWING home & office

Mi azt látjuk, hogy noha a digitalizáció bizonyosan sok mindent megváltoztat majd, a recepciók továbbra fontos szerepet töltenek be, és még jó ideig fontos érintkezési pontjai lesznek az irodáknak. Arról nem is beszélve, hogy a recepciós pultban is munkatársak töltik az idejüket.

A trendek követése

mellet mindenképpen úgy tervezzünk, hozzunk létre irodai élettereket és építsünk be egyedi bútorokat, hogy az mindenképpen és egyértelműen közvetítse az adott cég márkaértékeit.
( LIWING home & office  )