KÍVÜL-BELÜL

Új divatnak számítanak a szabadon álló pavilonok, amik állhatnak önállóan és kapcsolódhatnak a ház falához is.

Izgalmas árnyékolási technológiák, kültéri okosmegoldások, letisztult bútorok és szárazságtűrő növények is szerepelnek a legfrissebb kerti trendek között.

Fontos szempont a kert és a terasz kialakítása esetében, hogy

a belső és külső tér hangulatában, stílusában harmonizáljon egymással

– mondja Bacsó Bori, a Lakáskultúra szerzője.

A bel- és kültér világát a burkolatok, az asztalok, heverők, székek, a napernyő színe vagy a lámpák mind összeköthetik. Érdemes tehát megfontolni, hogy milyen kerti burkolat illik a nappali parkettájához, vagy olyan kültéri lámpát választani, ami stílusban hasonló a beltérihez – tanácsolja a szakértő. Szintén a házhoz igazodik a kerítés, amely a 2019-es trendek szerint acélból, farönkből, betonból is készülhet, és divatosak a kapaszkodók segítségével felfuttatott növények is.

Ha megfelelő árnyékolást kap a kert egy része, azzal szinte

még egy helyiséget nyerhetünk tavasztól őszig

– hangsúlyozza Bacsó Bori. A napernyők közül az oldalkaros változat hódít, hiszen így teljes egészében kihasználható az alatta fekvő terület. Új divatnak számítanak a szabadon álló pavilonok, amik állhatnak önállóan és kapcsolódhatnak a ház falához is. A bioklimatikus pergolarendszerek pedig nem csupán árnyékolók, hiszen fémvázukban kábelek futnak, kérhető bele zenemodul, oldalelem, megoldott a vízelvezetés, fűtésre is van lehetőség, és még világítást is rejt magában.

2019-ben a kertibútor-divat követi az uralkodó trendeket, letisztult, egyenes vonalakkal, előtérben tartva a funkcionalitást és a kényelmet – mondja a szakértő.

Hódítanak a lounge hangulatú kültéri kanapék,

amelyek könnyen bővíthetők vagy kisebb elemekre bonthatók, és szintén elmosódik velük a határvonal kül- és beltér közt. Az étkezők is letisztultabbak: halványszürke, világos homok és fehér színekkel.

A kiegészítőkből, párnákból viszont bátran választhatunk vad színeket, és egymás mellé kerülhetnek karakterükben különböző anyagok és minták is.

Ideje megismerkedni a staycation kifejezéssel, azaz a stay (maradni) és vacation (vakáció) szavakból kialakult fogalommal, aminek lényege, hogy akár otthon is úgy érezheted magad, mintha nyaralnál. Ehhez csak annyi kell, hogy kialakíts a kertben egy olyan pihenősarkot, ami vakációra alkalmas – tanácsolja Csorba Anita. Ide jöhetnek napágyak, bluetooth hangszórók, lounge székek, napernyők, hintaágyak, kerti grill vagy akár jakuzzi, medence is.

Ma már egyre több okos kerti eszközből válogathatunk, ezek kommunikálnak a telefonokkal, így egy érintéssel távvezérelhetővé válik az öntözőrendszer vagy épp a fűnyíró. Mivel a kültéri wellness is egyre népszerűbb, a gyártók mobilról vezérelhető pezsgőfürdőkkel kápráztatják el a vevőket, de kaphatók olyan kültéri tusolók is, amik napelem segítségével melegítik fel a vizet. A kerti okosvilágítás-rendszereket pedig előre is beprogramozhatod, de használhatod őket mozgásérzékelővel, vagy akár okostelefonoddal is vezérelheted a fényeket.