A VÁLTOZÁSOK ÚJ FELADAT ELÉ ÁLLÍTJÁK A FELELŐS TERVEZŐKET ÉPPÚGY, MINT A JÖVŐ IRÁNT FELELŐSSÉGET ÉRZŐ ÉPÍTTETŐKET

A zöldinnovációs termékek gyakorlati alkalmazásának igénye szinte minden ágazat esetében változásokat hoz.

A fenntartható ingatlanfejlesztések és ezzel a környezettudatosan fejlődő épített környezet megteremtése, növelése érdekében Magyarország vezető ingatlanfejlesztői cégeit tömörítő Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) együttműködési megállapodást kötött a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületével (HuGBC) és a Greenology – Zöldinnovációs Fenntarthatósági Tudásközponttal, ami felgyorsíthatja a környezettudatos innovációt az ingatlanfejlesztési szektorban – jelentette be az IFK elnöke, Takács Ernő az IFK közleményében.

Takács Ernő kiemelte, hogy a változások új feladat elé állítják a felelős tervezőket éppúgy, mint a jövő iránt felelősséget érző építtetőket: “Óriási a fejlődés ezen a területen, hiszen csaknem egy új szektor megszületéséről beszélhetünk, új termékekkel, technológiával és jelentős fejlődési potenciállal. Hatalmas lehetőség rejlik az ingatlanfejlesztés zöldítését szolgáló együttműködésben, amely kötelezettsége is a mai felelős fejlesztőknek.”

A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (Hungary Green Building Council, röviden HuGBC) 2009 óta fogja össze az ingatlanszektor, az építőipar és az építésgazdaság szereplőit, hogy közreműködésükkel részt vegyen a

környezettudatos és fenntartható

építést előmozdító építészeti szabályozás szakmai kidolgozásában. A szervezet szemléletformáló, oktatási tevékenységet is végez, tudásbázist nyújt, és a globális World Green Building Council közösség tagjaként nemzetközi tapasztalatokra is támaszkodik.

Barta Zsombor, a HuGBC elnöke azt emelte ki: a fenntarthatóság szempontjából kulcsszerepük van az ingatlanfejlesztőknek. Már a korai tervezési, majd a kivitelezési szakaszban is alkalmazható sok olyan környezettudatosságot segítő elem, amelyek meghatározóak az épületek életciklusában.

A megállapodás alapján a felek több témakörben is együttműködnek majd: köztük a környezettudatos épített környezet általános ismereteinek társadalmi, szakmai kommunikációjában, ismeretterjesztésben és szemléletformálásban. Emellett

közös érdekképviseletet hoznak létre az építészeti szabályozásban a fenntarthatóság és környezettudatosság kellő súlyú érvényesítése érdekében,

és a fenntartható építést/felújítást előmozdító jogi és gazdasági szabályozás, támogatási rendszer véleményezésében, kidolgozásában.

A másik megállapodást az IFK a GREENOLOGY Zöldinnovációs Fenntarthatósági Tudásközponttal kötötte, amelynek elsődleges célja, hogy

segítse a hazai gazdaságot a zöld, innovatív és fenntartható átállásban.

Takács Ernő ismertette, hogy az IFK és a Tudásközpont a jövőben együttműködik az építésgazdaságban részt vevő szakemberek, vállalkozások, kutatók, oktatók és felsőoktatásban részt vevő hallgatók tevékenységének gyakorlati és elméleti támogatásában, a zöldinnovációs és fenntarthatósági tevékenység fejlesztésében az építésgazdaság területén belül.

Boros Anita, a GREENOLOGY Zöldinnovációs Fenntarthatósági Tudásközpont vezetője hangsúlyozta, hogy a hazai vállalkozások egyre aktívabbak az új termékek és technológiák feltalálásában, alkalmazásában, ami segíti a zöldgazdaságra való átállást is.

A zöldinnovációs termékek gyakorlati alkalmazásának igénye szinte minden ágazat esetében változásokat hoz

az építőipartól elkezdve egészen a bankszektorig – fejtette ki, megemlítve, hogy a tudásközpont ebben az évben az építésgazdaság zöldinnovációs kérdéseire fókuszál. Beszélt az építőanyag-hiány megszűnéséről is az építőiparban, és úgy vélte, a nyersanyagárak csökkenése rövidesen a kereskedelmi árakban is érzékelhetővé válik a fogyasztók számára.

Vállalatod, vállalkozásod, ügynökséged van és egyedi bútorra van szükséged? Keress minket ITT!