MIT IS JELENT AZ ERGONOMIKUS MUNKAKÖRNYEZET?

Általában görnyedt háttal, a nyakunkat megfeszítve vagy a fejünket lógatva bámuljuk a monitort.

Ebben a legtöbben biztosan magunkra ismerünk. Sokszor hallani, hogy a munkahelyünk a második otthonunk, a napunk legnagyobb részét ott töltjük, akkor pedig miért ne figyelnénk oda arra, hogy a megfelelő eszközökkel és bútorokkal alakítsuk ki életterünket, amivel enyhíthetünk azon, hogy nap végére szinte mindenünk fájjon.

Akkor beszélünk ergonomikus munkahelyi környezetről, ha a benne dolgozók egészségügyi, kényelmi és biztonsági szempontjai alapján alakítják ki.

Az ergonómiai eszközök mind azt szolgálják, hogy megfelelő legyen a testtartás és a testműködés, vagyis a munkakörnyezet illeszkedik a munkavállaló igényeihez, és nem fordítva. Ha nem ilyen környezetben töltjük el a heti negyven óránkat,

komoly egészségügyi problémáink is kialakulhatnak, amelyek mind a teljesítményünkre, mind a magánéletünkre negatív hatással lehetnek.

Jelentkezhetnek érrendszeri problémák vagy mozgásszervi megbetegedések, hiszen például a helytelen ülés sokkal jobban megterheli a gerincoszlopunkat, mint maga az állás. A rossz testtartás az izmokra és a szalagokra is hatással van, megváltozik a szövetek keringése, anyagcseréje.

A Randstad 2018-as, legfrissebb kutatása szerint a munkavállalók a fizetés (75 %) után a munkakörnyezetet (64 %) tartják a legfontosabb szempontnak egy munkahely kiválasztásánál (Randstandt: Employer Brand Research, Country Report Hungary, 2018).

Egészséges környezetben mindenkinek jobban megy a munka, ráadásul a munkaadóknak is megéri, hiszen a táppénzes hiányzások jóval több költséget jelentenek egy cég számára, mint az ergonomikus eszközök beszerzése. Néhány apró változtatással már jó eredményeket lehet felmutatni az irodákban, ilyen például a csuklótámasz, a lábtámasz, vagy éppen a laptopállvány használata, de a megfelelő minőségű egyedi irodabútorok is sokat segítenek. A munkahelyi jólét elérésében egyre több szerepet kapnak az irodai konyhák, a lobbi és közösségi terek.

Ezek tehát mind érezhetően javíthatnak a munkavállalók közérzetén és megtartásán.

Vállalatod, vállalkozásod, ügynökséged van és egyedi bútorra vágysz? Keress minket ITT!