AZ OPEN OFFICE IDEJE LEJÁRT

Az open office-ok (nyitott terű irodák) közel húsz éve terjedtek el és hamar népszerűek lettek.

Legalábbis a munkaadók szerint, akik úgy gondolták, hogy ezzel jobban kontrollálható a munkaerő, együtt kreatívabbak lesznek és még olcsóbb is. Nem mellesleg szinte az összes amerikai filmben ilyenek voltak a munkahelyek. És ha már a Coca-Cola átjött Amerikából, az open office kultúra miért ne tette volna. Most már talán kimondható, hogy a kólával ellentétben ez a legtöbb helyen nem lett sikertörténet. Azért nem múlt el nyomtalanul, az employer branding divatja felvirágoztatta a közösségi tér és a közösségi iroda fogalmát, ami persze nem ugyanaz, de nyomaiban emlékeztet a nyitott irodákra.

A DreamJo.bs készített egy – nem reprezentatív – felmérést 2019-ben, aminek eredménye szerint mindössze 13% voksolt a nyitott térre és egy másik 13% a hasonló elven alapuló közösségi irodára.

A legtöbben (36%) egy zárt térben, legfeljebb 3 személy társaságában dolgoznának szívesen.

19% egy félmegoldással is kibékülne, elkerített dolgozói állomásokban is meglenne a nyitott irodán belül. A saját irodát pedig 21% választaná szívesen.

Az open office adta túl sok inger nem serkent, de még meg is akadályoz is a hatékony munkavégzésben. Az elmúlt évek tapasztalatai és a munkavállalók igényei is megerősítik, hogy szükség van a nyugodt, csendes munkakörnyezetre az elmélyülést igénylő feladatok elvégzéséhez. Az open office általában több kicsi tárgyalóval és csak egy kisebb konyhasarokkal, ebédlővel társul, hiszen ebben a szellemiségében a munkavégzés helye a beszélgetések színtere is egyben. A munka, az ötletelés, a baráti beszélgetések, a pletykálkodások és panaszkodások helyének és idejének összemosásával elvész a hatékony munkavégzés és ugyanúgy a valódi munkakapcsolatok kiépülése is.- állítja a DreamJobs.

Amennyiben egy vállalat átáll a kisebb létszámú irodai szobákra, akkor érdemes törekedni a nagyobb irodai konyha, ebédlő és a közösségi tér kiépítésére is, amik természetesen más típusú egyedi irodai bútorokat igényelnek.

Ezeknek az egyedi bútoroknak azonban meg kell felelni a funkcionalitásnak, ergonómikusnak kell lenniük és alkalmazkodniuk kell a vállalati márkához is.

Az open office visszaszorul, ezért ITT megmutatunk néhány irodai trendet, amit a munkáinkban nap mint nap tapasztalunk és amikkel egészen biztosan találkozhatunk még 2020-ban is.

Vállalatod, vállalkozásod, ügynökséged van, vagy az otthonodban egyedi bútorra vágysz? Keress minket ITT!
( LIWING home & office  )